Biciklističke i pješačke staze

Ljubitelji biciklizma i pješačenja ovdje će definitivno doći na svoje, bez obzira jeste li aktivni mountain bike vozači ili ljubitelji trekkinga, jer ovdje ima za svakoga ponešto. Staze u Rovinju i njegovoj okolici su vrlo dobro pripremljene i jasno označene, a vode vas kroz iznimno zanimljive pejzaže, prirodne parkove, uz plaže, stare željezničke pruge, ornitološke rezervate, stare crkvice, agriturizme…

Ronjenje

Zbog izrazito atraktivnog podmorja, ronjenje je u Rovinju vrlo razvijen sport. Brojni su ronilački klubovi koji organiziraju početničke tečajeve, ali i grupna ronjenja na atraktivnim lokacijama poput olupine austrijskog broda Baron Gautsch koji je 1914. g. naletio na minu u rovinjskom akvatoriju te se od tada nalazi potopljen na 39 m dubine. Također su vrlo atraktivne lokacije i grebeni oko otoka Figarola, Banjol, Šturag i Sv. Ivan te područja oko Limskog kanala.

Kayaking i jedrenje na dasci

Bez obzira volite li više veslati ili jedriti, oba su načina idealna za upoznavanje rovinjskog arhipelaga. More je ovdje uglavnom vrlo mirno, a ljeti pretežno puše lagani maestral, što su odlični preduvjeti za lagodan dnevni izlet.

Freeclimbing

Slobodno penjanje je sport u kojem se čovjek i priroda stapaju u jedno, a doživljaj je potpun kada su stijene okružene impresivnim ambijentom kao što je to slučaj u Rovinju. Stoga ne čudi što ovaj sport danas u Rovinj privlači velik broj aktivnih penjača iz čitave regije koji nas posjećuju od ranog proljeća do kasne jeseni. Najposjećenije penjalište je ono u sklopu park šume Zlatnog rta, na području davno napuštenog kamenoloma, svega 30-tak metara od mora. Riječ je o relativno laganoj stijeni na koju se najbolje penjati ujutro ili predvečer kada ćete s njezina vrha doživjeti nezaboravne zalaske sunca.

Jahanje

Ovo je svakako jedna od aktivnosti koje vam preporučamo. Istraživanje prirodnih ljepota na leđima rasnih konja podiže na neki novi nivo ukupan dojam. U Rovinju su dostupne škole jahanja, a konjički klubovi nude organizirane itinerere prilagođene vašem jahačkom iskustvu. A kada se druženja s ovim plemenitim životinjama začine brojim usputnim kulturnim i povijesnim znamenitostima te gastronomskim doživljajima, iskustvo jahanja bit će potpuno.

Sportski ribolov i Big Game Fishing

Oduvijek ste željeli provesti dan pecajući s obale, u ranu zoru ili u predvečerje, jer ništa ne može konkurirati tom osjećaju opuštenosti i slatkog iščekivanja prvog trzaja na štapu? Upustite se u ribolovnu avanturu u bogatom rovinjskom akvatoriju, a ako želite iskusiti avanturu za „velike dečke“, pridružite se organiziranim ribolovnim izletima na potpuno opremljenim brodicama koje isplovljavaju desetak milja od obale i ne rijetko se vraćaju s kapitalnim ulovima poput velikih tuna.

Speleologija: Jama Baredine i Feštinsko kraljevstvo

Oko 40 minuta vožnje od Rovinja nalazi se Jama Baredine, prvi speleološki lokalitet Istre za turističku namjenu. Staza duljine 300 m proteže se kroz pet dvorana ukrašenih stalaktitima i stalagmitima, a spušta se na 60 m dubine gdje se nalazi podzemno jezero. Ovdje ćete susresti i rijedak krški endem, čovječju ribicu. Uz jamu se nalazi i Traktor Story, vrlo zanimljiva izložba radnih strojeva koji pružaju uvid u razvoj poljoprivrede u ovim krajevima, od žetve žita do prerade grožđa i maslina. U sklopu posjeda nalazi se i restoran.

Jama Feštinsko Kraljevstvo nešto je manja, ali itekako zanimljiva za poludnevni izlet. Smještena je nedaleko Žminja, na manje od 30 min vožnje od Rovinja, a sastoji se od jedne lako dostupne dvorane ovalnog oblika ukupne dužine 67 m, na dubini od 9 m. Iako mala, špilja obiluje špiljskim ukrasima zbog terena pokrivenog bujnom šumskom vegetacijom. Uz špilju se nalazi i mini zoološki vrt, igralište te mini bar za osvježenje.

Foto safari i posjet Nacionalnom parku Brijuni

Oduvijek ste željeli provesti dan pecajući s obale, u ranu zoru ili u predvečerje, jer ništa ne može konkurirati tom osjećaju opuštenosti i slatkog iščekivanja prvog trzaja na štapu? Upustite se u ribolovnu avanturu u bogatom rovinjskom akvatoriju, a ako želite iskusiti avanturu za „velike dečke“, pridružite se organiziranim ribolovnim izletima na potpuno opremljenim brodicama koje isplovljavaju desetak milja od obale i ne rijetko se vraćaju s kapitalnim ulovima poput velikih tuna.

Zip Line i Rope Jump Pazin

Odličan odabir za ljubitelje čistog adrenalina – zip line se proteže iznad vrlo sugestivne Pazinske jame u samom centru grada Pazina, udaljenog oko pola sata vožnje od Rovinja. Jama je duboko oko 100 m, a iznad nje se protežu dvije linije, jedna dužine 220 m na kojoj se postižu brzine do 65 km/h i druga, nešto sporija, duljine 280 m. Rope jump izvodi se s mosta iznad ponora dubine 51 m, dok sama visina skoka iznosi 25 m.

Aquaparkovi u Poreču i Brtonigli

Idealan cjelodnevni izlet s cijelom obitelji možete provesti u jednome od dva nedavno izgrađena aquaparka. Prvi, pod nazivom Aquacolors, nalazi se u Poreču, 35 km od Rovinja i pruža vodenu zabavu na 2700 m2 s 12 vodenih tobogana, lijenom rijekom dugom 500 m, animacijom te bogatom ugostiteljskom ponudom.

Drugi vodeni park, Istralandia, nalazi se u Brtonigli, 60 km od Rovinja, a u svojoj ponudi sadrži preko 20 atrakcija, s toboganima ukupne duljine preko 1,2 km te najvećim toboganom u Hrvatskoj visine 27 m. Njegove se vodene površine prostiru na 5000 m2, uključujući najveći bazen s umjetnim valovima u ovom dijelu Europe.

Wellness i Spa centri

Relaksirajuće aktivnosti poput hidromasažne kupke, aromatizirane saune, masažni tuševi, masaže u Mediteranskom vrtu na otvorenom, zone opuštanja s vodenim krevetima, tretmani lica i tijela, bazeni… sve je to dostupno u dva najveća wellness centra koji su otvoreni za vanjske posjetitelje, a koji se nalaze u sklopu hotela Island Hotel Istra na otoku Sv. Andrija te u sklopu hotela Eden.